icon-hiking2 icon-car icon-bike icon-swimming icon-castle icon-village icon-sightseeing    
Senderismo
en la zona
Los viajes
en coche
Ciclismo
en la zona
Los mejores
playas
Las ciudades
de la zona
Canillas
de Aceituno
Otros lugares
de interes
   

Hvis vi skal begynde helt overordnet - for at få et overblik - så befinder ferieboligen sig i Spanien, nærmere bestemt i Andalusien der består af otte selvstyrende provinser, der bærer samme navn som deres hovedstad – Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga og Sevilla. Vi er i Málaga provinsen.

Hver provins er historisk opdelt i såkaldte comarcas – udtrykket kommer fra Marca, hvilket betyder en "march (mærke)", plus "co-mening (sammen, i fællesskab)". Historisk er dette områder, som afgrænses af større floder og bjerge. De har aldrig haft en formel anerkendelse, men i praksis fungerede de ofte som geografiske, kulturelle, historiske, og i nogle tilfælde administrative enheder. Malaga provinsen er historisk opdelt i 9 comarcas – Antequera, Costa del Sol Occidental, Guadalteba, La Axarquía, Málaga-Costa del Sol, Nororma, Serranía de Ronda, Sierra de las Nieves og Valle del Guadalhorce. Vi er i La Axarquía comarca.

maps-spanien-andalucia maps-spanien-comarca

Andalusien provinsen

La Axarquía comarca

Hver af disse comarcas er opdelt i såkaldte muncipios, der består af et klart afgrænset område, typisk i form af en landsby eller by. La Axarquía comarca er opdelt i 31 muncipios, hvoraf Canillas de Aceituno er den ene. Disse muncipios styres af et kollegialt organ kaldet rådet, kommunen, borgmesteren eller råd, ledet af en enmands-institution: borgmesteren. Skruer vi tiden tilbage til før år 2000 var disse borgmestre ganske enerådige og så stort på retningslinjer og lovgivning udstukket af centralregeringen i Madrid. De var små konger, som førte an i konkurrencen mod nabobyerne om at tiltrække turister, byggeri og penge og var derfor ofte ganske tiljublet af deres bysbørn.

Men så stoppede festen med et brag omkring 2005 hvor borgmestre på stribe blev smidt i fængsel for bedrageri, bestikkelse mv. Og centralregeringen i Madrid fulgte op med at overflyve hele Andalusien med militærfly, der fotograferede hver en afkrog. Når de fandt et nybyggeri eller en tilbygning, som der ikke fandtes tilladelse til i deres arkiver, sendte de et pænt brev til ejeren om at få det fjernet! Tidligere kunne man blot betale en symbolsk bøde og modtage sin byggetilladelse efterfølgende. Men ikke længere! Og stramningerne blev fulgt af diverse administrative tiltag, således at de enkelte små muncipios, ganske vist nyder lidt selvstyre, men er under meget stram styring fra centraladministrationen i Madrid.

La Axarquía comarca's 31 muncipios er: Alcaucín, Alfarnate, Alfarnatejo, Algarrobo, Almáchar, Árchez, Arenas, Benamargosa, Benamocarra, El Borge, Canillas de Aceituno, Colmenar, Comares, Cómpeta, Cútar, Frigiliana, Iznate, La Viñuela, Macharaviaya, Moclinejo, Nerja, Periana, Rincón de la Victoria, Riogordo, Salares, Sayalonga, Sedella, Torre del Mar, Torrox, Totalán og Vélez-Málaga, som er hovedstaden i La Axarquia.

Kysten kaldes Costa del Sol, hvilket er meget naturligt, da solen altid synes at skinne her.

Vi befinder os altså i: Spanien, Andalusien provinsen, La Axarquia comarca, byen Canillas de Aceituno - som ligger i bjergene ud til Costa del Sol. 

 

 

 

Tur mod øst: Sedella - Salares - Archez - Canillas de Albaida - Competa
Du kan tage denne tur i bil eller på cykel. Du følger hovedvejen ud af Canillas de Aceituno mod øst, og kører så på en snørklet - men dog fint asfalteret og sikker vej - langs nogle mageløse udsigter. I kan planlægge at vende om og køre tilbage, når I har været i Competa - eller I kan vælge at fortsætte ned til kysten og tage en dukkert i Middelhavet.

Sedella
Højde: 700 m. Befolkning: cirka 600.

Den første by I kommer igennem er Sedella. Det er en lille by, og derfor er udvalget af butikker i Sedella begrænset. Der er dog et apotek, en frisør, to købmandsbutikker, to restauranter og tre barer. Det er en autentisk spansk by, hvor mænd med læssede muldyr stadig går gennem gaderne, og hvor gedehyrderne passerer med deres store gedeflokke. Her stå tiden nærmest stille. Kvinderne mødes til en snak på det ugentlige marked, og mændene spiller kort på baren om eftermiddagen. Her bliver dyrene stadig velsignet en gang om året af præsten, og her kommer fiskebilen og brødbilen stadig forbi hver dag. Sedella er slet ikke lige så charmerende som Canillas de Aceituno, men snup en kop kaffe og nyd øjeblikket, hvis I kommer forbi denne lille søvninge by. Hvis dit ærinde er at vandre i det smuke landskab er Sedella dog et ganske fint sted at starte. Fra byen fører flotte vandringsruter op i landskabet. Alle er de tydeligt afmærket med skilte og vandringspæle.

sightseeing-sedella sightseeing-sedella2
 Det er nemt at finde vej  Smuk vandringssti ved Sedella


Salares
Højde: 540 m. Befolkning: cirka 400.

Salares ligger på kanten af Tejeda National Park på den naturskønne Mudejar Architecture rute. Salares er af romersk oprindelse, da den blev kendt som Salaria Bastitanorum og den har stadig en fredet bro bygget af romerne. Senere, som med andre landsbyer i området, havde den en historie af mauriske besættelse, generobring af de kristne  og mauriske opstande. Meget af den traditionelle mauriske arkitektur kan ses i de maleriske, snoede gader, forskellige krinkelkroge og den lille olivenoliefabrik. Sognekirken Santa Ana er bygget i Mudejar stil på stedet af en gammel moské med en næsten intakt minaret.

sightseeing-salares-bridge sightseeing-salares-Townhouse sightseeing-salares-overview-02
 Den romerske bro i Salares Kirken Santa Ana  Salares med Sedella i baggrunden

 

Archez
Højde: 435 m. Befolkning: cirka 350

Archez ligger ved foden af Sierra Almijara på den naturskønne Mudejar rute. Byen har en labyrint af gader, sammensat af maleriske hvidkalkede huse. Kirken Nuestra Señora de la Encarnacion, er fra det  16. århundrede, byggert ovenpå en tidligere moské og har en minaret fra det 13. århundrede bevaret i perfekt stand. Legenden siger, at, et firben faldt i smedjen, hvor klokken for kirken blev lavet. Hvis du er single og i den giftefærdige alder, kan du gå op i tårnet, og hivs du her rører ved et firben, vil du finde kærligheden inden for et år. 

sightseeing-archez-001 sightseeing-archez-002
 Archez er ret lille!  Men ligger i smuk natur

 

Canillas de Albaida
Højde: 575 m. Befolkning: cirka 910.

Canillas de Albaida er omgivet af høje bjerge, og et landskab af fyrretræer og egetræer. Her bor ørne, bjerggeder og vildsvin. Canillas de Albaidas islamiske fortid afspejles i udformningen af gader og pladser, og i anvendelsen af terrasser til dyrkning. Sognekirken Nuestra Señora de la Expectación, (Vor Frue af Forventning), stående i det centrale torv, blev bygget i det 16. århundrede. Der er også to helligdomme (kapel, herimitage, ermita), fra det 16. århundrede af hhv. Santa Ana (St. Anna) og San Antón (St. Anthony). The Hermitage Santa Ana er en simpel bygning fra det sekstende århundrede i Mudejar stil. Præstegaarden har et gyldent alter domineret af et billede af Santa Ana. Canillas de Albaida holder en årlig festival til ære for San Antón den 17 januar.

Som de andre landsbyer på denne rute er Canillas de Albaida beliggende ved foden af Parque Natural Sierra de Tejeda y Almijara med sin spektakulære natur. Parque Natural tilbyder en bred vifte af ture, der kan passe til alle niveauer. Man kan gå gennem olivenlunde og mandelfrugtplantager, bjerge fulde af rosmarin og blide lugte, alle med spektakulær udsigt. For den mere erfarne eller energiske, nås bjergtoppene af El Lucero og La Maroma. Vandringsruterne omkring Canillas de Albaidaer er baseret på gamle muldyr-stier, der har eksisteret i århundreder.

sightseeing-Canillas de Albaida001 sightseeing-Canillas de Albaida002 sightseeing-Canillas de Albaida003-Ermita SanAnton
 Ermita Santa Ana  Ermita Santa Ana  Ermita San Anton


 

Competa
Højde: 638 m. Befolkning: cirka 4000.

Cómpeta er af romersk oprindelse. Dens navn kommer af latin Compita-Orum (= "vejkryds"), og den var midtpunkt i højtideligheder og ofringer, men også et sted, hvor man kunne købe og sælge varer. Det er, hvad man antager, for der findes ikke samtidige kilder om byen. Den første, skriftlige kilde er fra 1487, hvor byen støttede de katolske monarker mod mauerne. Landsbyen er kendetegnet ved dyrkning af vin, oliven og figner, som findes overalt på dens område. Desuden er den et velegnet sted for dyrkning af morbærtræer, der er føde for silkeorme, men dette træ findes næsten ikke længere på egnen. I nutiden er landsbyen blevet hjemsted for en stor koloni af fastboende udlændinge (ca. 1/3 af byens befolkning), først og fremmest englændere, men også tyskere, nederlændere og danskere. Competa har et fremragende turistkontor, hvor I kan få massevis af gratis kort over byen og området.

sightseeing-competa-001 sightseeing-competa-003  sightseeing-competa-002
 Church of the Asunción  Competa  Church of the Asunción

 

Tur mod vest: Alcaucin - Citar - Comares
Du kan også tage hovedvejen ud af Canillas de Aceituno og besøge de småbyer, som ligger mod vest. Hvor byerne nærmere er beliggende, kan du orinetere dig om ved at kigge på kortet nederst på siden. Det er bl.a. nogle af de byer, hvis lys glimter så smukt i natten, når du sidder på tagterrassen af vores byhus i Canillas de Aceituno og kigger over mod bjergene!

 

Alcaucin
Højde: 508 m. Befolkning: cirka 2.600

Byen er lille, men super hyggelig og bestemt et besøg værd. Landsbyens layout er typisk maurisk, navnet Alcaucin stammer fra det arabiske Al-Cautín (buer). En 18. århundredetals sognekirke, Nuestra Señora del Rosario, står i landsbyens kvadrat. Ved indgangen til Alcaucin har de en smuk fontæne med kildevand - den er næsten lige så smuk som dem vi har i Canillas! Et interessant træk ved den nærliggende natur er et enormt U-formet hul i bjergene, kendt som El Boquete de Zafarraya. En vej løber gennem hullet, forbinder provinserne Malaga og Granada. Også tæt på landsbyen, er El Castillo Zalía (slot Zalia) af fønikisk oprindelse, senere brugt som en fæstning af mauerne. I udkanten af Alcaucin ligger et fantastisk rekreationsområde, der hedder El Cortijo del Alcazar. Dette er en af spaniernes egne foretrukne picnic steder. Området er velegnet til børn. Der er faciliteter i form af en lille legeplads, massevis af grill til fri afbenyttelse mv. Herfra er der spectactular udsigt over dalen nedenfor og El Castillo de Zalia. Der er mange gåture, der fører ud i det omkringliggende landskab, eller for dem, der føler sig mere energiske, så er her mulighed for at starte en vandretur op til toppen af bjerget La Maroma herfra. Det er nemt at finde El Cortijo del Alcazar. Bare kig efter skilte, når du nærmer dig byen Alcaucin.

sightseeing-alcaucin-zalia-castle-001 sightseeing-alcaucin-boquete zafarraya01 sightseeing-alcaucin-fountain
Resterne af El Castillo Zalía El Boquete de Zafarraya Den smukke fontæne i Alcaucin

 

Benamargosa
Kører du ned til hovedvejen og ud af MA-3113 , der følger Rio Benamargosa, så kommer du først til byen Triana. Den kan du overskue ud af vinduerne, mens du kører igennem!, og fortsætter til byen Benamargosa. Den er ganske hyggelig, men når du nu er vandt til skønheden i Canillas de Aceituno, er du sikkert ikke så nem at imponere ,og du haster hurtigt videre. 

Comares
Højde 739 m. Befolkning: cirka 1450

Fortsætter du fra Benamargosa og op til byen Comares, vil du opdage en smuk lille by, der er bygget på toppen af en stejl klippe, hvor den ligger som en ørnerede - som en usædvanlig udsigtsbalkon, hvorfra man kan overskue en hel del. Bykernen har typisk arabisk gadeføring med stejle, smalle gader. Det er en by med en begivenhedsrig historie, som har mange interessante vidnesbyrd fra den arabiske periode, f.eks. i Maseta de Mazmúllar, hvor man finder et vandanlæg, som er udnævnt til Nationalt Kunstnerisk Monument. På byens højeste punkt - "El balcón de la Axarquía" - finder man resterne af den arabiske fæstning. Den blev bygget oven på en tidligere romersk fæstning. Dette fæstningsanlæg var sammen med fæstningsanlæggene i Vélez-Málaga, Zalía og Bentomiz de mest betydningsfulde forsvarsværker for araberne i la Axarquía. Fæstningen udgjorde sammen med anlæggene i Bentomiz og Zalía la Axarquías forsvarværker fra den tidligste arabiske periode. Der er bevaret to tårne fra ydermuren af borgen. Ved det ene af disse har man opført byens lille kirkegård. Byens kirke (Nuestra Señora de la Encarnación) er i mudéjar-stil, og fra det XVI århundrede. Ifølge en legende i Comares var en sømand i havsnød på Middelhavet ud for Torre del Mar. Han afgav det løfte, at han ville bygge et kapel på den første kirke, han fik øje på efter sin redning. Til trods for den store afstand, må han på grund af Comares' høje beliggenhed, først have fået øje på kirken dér, og for at opfylde sit løfte byggede han kapellet Rosario.

sightseeing-comares-001 sightseeing-comares-002  
Nuestra Señora de la Encarnación Kig fra Comares og op mod La Maroma  

 

 

Tur langs kysten

Du kan også køre en tur langs kysten. På vejen derned kommer du forbi Velez Malaga, som du kan vælge at slå et smut forbi. Her bor mange af de spaniere, som du møder på restauranterne og i butikkerne nede på kysten. Når I kommer ned til Torre del Mar, vil I opdage, at også denne by er befolket af spaniere. Her tales stadig spansk i butikker og restauranter, og det er slet ikke som på den vestlige side af Malaga ,hvor alle butikker og restauranter taler adskillige internationale sprog, samt skandinaviske sprog som dansk og svensk. Skønt Torre del Mar er en kystby ,er den alligevel charmerende og umiskendelig spansk. Besøg eventuelt byen om torsdagen, hvor der er et kæmpe marked midt i byen.

Nede ved kystvejen i Torre del Mar kan du dreje til højre eller venstre. Dine oplevelser vil være som thailænderne siger "same, same, but different". Alle kystbyerne ligner mere eller mindre hinanden. Her cruiser pensionisterne op og ned med deres Harley Davidson motorcykler, de entusiatiske er ude at lufte deres cykler, og der er et væld af restauranter og cafeer, som kæmper om din opmærksomhed. Det flotteste er dog selve vejen, selve køreturen. Ofte kører du direkte ud til Middelhavet. Det er en meget smuk tur. Der er i øvrigt også nogle ret flotte vandringsruter her langs kysten, i det smalle stykke mellem Middelhavet og kystvejen. 

Bevæger I jer vest for Malaga kommer I forbi byer som Torremolinos, Fuengirola og Marbella. Her taler de dansk og engelsk og alverdens andre sprog i butikker og restauranter. Området er ret belastet af rigtig mange turister, og er Costa del Sol, sådan som man traditionelt tænker på kyststrækningen. Der er meget hyggeligere i området øst for Malaga. Her er stadig det autentiske spanien, priserne er meget lavere, og selv kendte kystbyer som Nerja, Viñuela, Torre del Mar og Almuñecar - rummer satdig en umiskendelig spansk charme.

 fotos-nederst-kyststrakningen

Den imponerende motorvej og den gamle hovedvej

icon-booking

Canillas Rental
Canillas.org
Facebook         Google+         Linkedin
Unique spanish rentals

  

Canillas Service
Canillas.es
Facebook        Google+         Linkedin
Your servicepartner at Costa del Sol

 

design mail2